“Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania”

În ţinuturile montane Româneşti sistemul tradiţional de gestionare al păşunilor este ameninţat de mai mulţi factori:

 

Calitatea scazuta a produselor şi lipsa de know-how: Cele mai multe dintre cele aproximativ 10.000 de stâne din România nu sunt conforme cerinţelor DSVSA (Direcţia română Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi UE în privinţa unei iluminări bune, aprovizionării adecvată cu apă lavabilă şi potabilă. În acelaşi timp, şefii de stână şi ciobanii nu sunt de multe ori la înălţimea standardelor profesionale în producţia de lapte şi marketing. Elementele menţionate mai sus conduc la concluzia că marea majoritate a brânzei produsă în stânele tradiţionale nu îndeplineşte standardele de igienă care ar permite comercializarea acestora în piaţă organizată.

 

Lipsa de personal şi întreţinerea păşunilor: Zonele rurale suferă de o rată înaltă a migraţiei. Migraţia forţei de muncă se simte în producţia de lapte de oaie, precum şi în sistemul de întreţinere a păşunilor. Rezultatul este o degradare perpetuă a păşunilor montane.

Structuri informale: Mulţi dintre micii fermieri au producţie în mod informal, în afara reglementărilor fiscale. O modernizare necesară pentru consolidarea asociaţiilor, creşterea puterii de negociere, branding-ul, atractivitate sporită pe piaţa de credit, oportunităţi de marketing mai bune ar presupune o formalizare şi o schimbare în stilul de lucru (responsabilitate, facturare, impozitare.

 

Acest proiect caută să îmbunătăţească – prin punerea în aplicare a proiectului pe o perioada de trei ani - sustenabilitatea agriculturii bazată pe creşterea animalelor în Munţii Carpaţi din România prin intermediul integrării activităţilor tradiţionale în sistemul economic modern. Atingerea acestui obiectiv va fi realizata prin implementarea în şase domenii de testare în partea de nord-est a României a următoarelor etape:

 

  • Consolidarea factorilor de producţie, cum ar fi hrana animalelor, adăpostul animalelor şi unităţile de producţie a brânzei în sistem tradiţional.
  • Îmbunătăţirea oportunităţilor de piaţă pentru produse tradiţionale. Prin înregistrarea corectă a fiecărui pas, a standardului de calitate a laptelui, a graficul tehnic de fabricaţie, a diagramei logistice, prin branding, etichetare, ambalare, utilizarea sistemului de coduri de bare EAN, prin controlul sănătăţii şi a sistemului de trasabilitate a produselor vor fi respectate cerinţele legislative alimentare şi de sănătate şi astfel se vor califica pentru retailul modern. Mai mult decât atât, prin activităţi de marketing specific, produsele vor avea acces la noi pieţe.
  • Îmbunătăţirea competenţelor producătorilor în diversificarea şi modernizarea producţiei lor. Mijloacele principale pentru a atinge obiectivul este furnizarea curriculelor de dezvoltare şi furnizarea de training-uri pentru ciobani şi şefi de stane cu scopul de a dezvolta cunoştinţele şi abilităţile lor şi familiarizarea cu noile facilităţi de producţie (în special noile stâne). În plus, membri ai organizaţiilor de fermieri primesc instruire pentru îmbunătăţirea şi consolidarea organizaţiilor lor, pentru a aplatiza calea spre formalizarea şi înregistrarea acestora.

 

Parteneriatul include Centrul elveţian a regiunilor montane ( SAB ), care este principala agenţie în cadrul proiectului Elveţiano-Român, partenerul român principal FAMD (Asociaţia Fermierilor Montani Dorna), precum şi ONG-urile Române HEIFER, AGROM - RO şi ROMONTANA.

 

Copyright 2014 © Carpatsheep. All rights reserved